FAROBIYNING MUSIQA AMALYOTIGA QO’SHGAN BUYUK HISSALARI - Sayfiddinova, Maftuna (Журнал музыки и искусства, 2021)
Buyuk faylasuf va mutafakkir g’arbda Alphraganus, Sharqda “ikkinchi muallim” va “Sharq Arastusi” nomi bilan mashhur bo’lgan, to’liq ismi Abu Nasr Muhammmad ibn Muhammad ibn O’zlug’ ibn Tarxon Al-Farobiy al-Turkiydir. Ham Sharq ham G’arbda bunday buyuk nomlar bilan ulug’lanishiga sabab, Abu Nasr Farobiy yetuk aql zakovat sohibi, chuqur ilmiy izlanishlar o’tkazgan, Har bitta o’rgangan sohasining yetuk mutaxasisi hisoblangan. Uning shaxs kamolotini yuksaltirishga doir ta’lim tarbiya to’g’risidagi bizgacha yetib kelgan ko’pgina adabiyoti asos sifatida qo’llanilidi. Farobiy merosi tugammas bitmas xazinaga o’xshaydi. Farobiy nomini abadiylashtirishga doir nafaqat O’zbekistonda balki butun o’rta osiyo hududida ko’pgina ishlar amalga oshirilmoqda, xususan bizda ko’chalar, hiyobonlarga, bekatlarga Farobiy nomi berilishi, Farobiy nomidagi maktab va o’quv markazlarining tashkil qilinishi bunga yaqqol misol bo’la oladi. Farobiy asarlari ichida musiqaga doir eng ko’zga tashlanadigan asari “Kitob Al-Musiqa” bo’lib, hozirgi maqolaning asosiy maqsadi ham bu asar haqida qisqacha so’z yuritishdan iborat.