Цицерон таълимоти ва унинг таржимага бўлган муносабати: Цицерон таълимоти ва унинг таржимага бўлган муносабати - Абраимова, Назира (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2021)
Таржима муаммоларининг дастлабки илмий идрок қилиниши ҳақли равишда Рим республикасининг сўнгги ғоявий раҳномоси ва буюк ёзувчиси бўлган Цицерон (э.о. 106-43 йй.) номи билан боғлиқдир. «Бу шахснинг тарихда тутган ўрни бир томондан Рим бадиий прозасининг шаклланиши жараёнидаги роли билан, иккинчи томондан унинг беқиёс ва жуда муҳим бўлган адабий оммалаштирувчи фаолияти билан белгиланади».