fazilatturgunova05@gmail.com TILDA KOMPRESSIYA HODISASI: TILDA KOMPRESSIYA HODISASI - Turg`unova, Fazilat (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Tilni siqish ko’plab zamonaviy tillarda universal hodisa bo’lib, u til tizimining barcha darajalarida o’zini namoyon qiladi. Biz ushbu maqolamizda tilni siqishning turli xil turlarini ko`rib chiqamiz. Masalan: leksik, semantik, fonetik, shuningdek turli xil usullar: qisqartirish, assimilyatsiya, ellipsis, qisqartma, so’z tarkibi, prefiksli so’z shakllanishi, teleskopik, sinkretizm, metafora va metonimiyadan foydalanish, chet el so’zlari va qo’shilmagan qarz tarkibiy qismlaridan foydalanish va boshqalar.