isroilataboyev2@gmail.com MOLIYAVIY RIVOJLANISH VA QASHSHOQLIKNI KAMAYTIRISH O’RTASIDAGI MUNOSABATLAR: MENA MINTAQASIDA ARDL YONDASHUVINI QO’LLASH.: MOLIYAVIY RIVOJLANISH VA QASHSHOQLIKNI KAMAYTIRISH O’RTASIDAGI MUNOSABATLAR: MENA MINTAQASIDA ARDL YONDASHUVINI QO’LLASH. - Nilufar, Abdurashidova (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Ushbu maqolaning maqsadi "ARDL yondashuv"yordamida 8- 1990 davrida 2012 ko’plab mamlakatlarda (Jazoir, Misr, Eron, Iordaniya, Mavritaniya, Marokash, Tunis va Yaman) moliyaviy rivojlanish va qashshoqlikni kamaytirish o’rtasidagi munosabatlarni o’rganishdir. Bizning empirik natijalarimiz shuni ko’rsatadiki, moliyaviy rivojlanish kambag’allarga yordam beradi. Ichki kreditning YaIMning % sifatida xususiy sektorga nisbati Jazoir, Eron, Iordaniya va Tunis uchun muhim va ijobiydir. Ushbu mamlakat yuqori va o’rta daromadli iqtisodiyotning namunasini aks ettiradi. Likvid majburiyatlarga nisbati (M3) YaIMning % sifatida bizning butun namunamiz uchun muhim va ijobiydir. Ushbu natija shuni ko’rsatadiki, kambag’allar uchun kredit olish qiyin bo’lib qolmoqda.