fazilatturgunova05@gmail.com SEMANTIK MAYDONNI TASHKIL ETUVCHI UNSURLAR O`RTASIDAGI ALOQA TURLARI: SEMANTIK MAYDONNI TASHKIL ETUVCHI UNSURLAR O`RTASIDAGI ALOQA TURLARI - Ataboyev, Isroil; Xusanova, Nigora (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Grammatik ma’noni ifodalovchi ko`plab vositalar grammatik kategoriya sifatida qaralganidan juda ko`pgina erkin sintaktik birikmalar ham grammatik kategoriyaga nisbat beriladi va natijada darajaning morfologik ifodasi bilan boshqa hodisalar qorishtiriladi. Aslida o‘zbek tilida mazkur ma’nolar turli sathlarda turlicha vositalar bilan ifodalanadi va ular bitta funksional-semantik maydonni tashkil etadi. Kesimlik, bo‘lishlibo‘lishsizlik, xarakat tarzi kabi geterogen shakllar, xususan, daraja tushunchasini hosil qiluvchi shakllar mazkur nuqtai nazardan maxsus tadqiq etilmagan. Tilshunoslikda ta’kidlangan kategoriyalar doirasidagi mavjud muammolar uni funksional-semantik maydon sifatida o‘rganish asosidagina bartaraf etiladi.