KONSEPT ZAMANAGÓY TIL BILIMINIŃ KATEGORIYASI SIPATINDA: KONSEPT ZAMANAGÓY TIL BILIMINIŃ KATEGORIYASI SIPATINDA - Orazgalieva, Ayjamal (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
'Balá konseptine tikkeley itibar qaratıwdan aldın, ilimiy ádebiyatlarda "konsept" kategoriyasınıń bir qansha túsindirmelerın kórip shıǵayıq. Kóplegen izertlewshilerdiń miynetlerinde bir neshe ret atap ótilgenindey, ilimniń rawajlanıwınıń házirgi basqıshı tilshilerden lingvistikalıq izertlewler sheńberin keńeytiwin talap etedi. Bunıń maqseti - ulıwma til teoriyasın dúziw bolıp, ol filosofiya, psixologiya, antropologiya, mádeniyattanıw, sociologiya, etnografiya hám insantanıwdıń basqa da tarawlarında jıynalǵan bay materiallardı tiykar etip aladı. Atalǵan ilim tarawlarınıń barlıǵı kognitiv ilim menen tıǵız baylanıslı. Bul ilim joqarıda keltirilgen pánlerden alınǵan maǵlıwmatlardı birlestirip, ulıwmalastırıwdı maqset etedi. "Conceptus" sózi - keyin latın tilinde, orta ásirlerge tiyisli bolıp, "concipere" feyiliniń kelbetliginen jasalǵan atlıq. Onıń mánisi "jıynaw", "tutıw", "ot alıw", "oylaw", "baslaw" degen mánilerdi ańlatadı. Klassikalıq latın tilinde "conceptus" sózi tek "suw saqlaǵısh", "jalınlanıw", "hamilelik" hám "urıq" mánilerinde qollanılǵan [2,195]. Bul sóz inglis tiline hám barlıq roman tillerine óz jasawshı feyili menen birge kirgen (francuzsha concept-concevoir, italyansha concetto-concepire, ispansha concerto-concebir, portugalsha concerto-conceber, inglizche concept-conceive). Rus tilinde bolsa, ol semantikalıq jaqtan kalkalastirilǵan - по-(н)ять - по(н)ятие»