Минтақалараро геоэнергетик манфаатлар шаклланишига АҚШ неоконсерватив ғояларининг таъсири - Turaev, Abrar (Журнал истории и общества, 2021)
Замонавий халқаро муносабатларнинг ўзига хос хусусиятларидан бири минтақавий ва миллий хавфсизликни таъминлаш, давлатларнинг минтақалардаги сиёсий – иқтисодий салоҳиятини кўтариш масалаларида табиий ресурслар, хусусан, нефть ва газ омили устиворлигининг ошиб бораётганлигидир. Қайта тикланиш хусусиятига эга бўлмаган ресурсларнинг табиий географик жойлашуви ҳам бир ҳил эмас. Масалан, бутун дунёда текширилган табиий газ ва нефть захирасининг аксарият қисми Шимолий Африка ва Яқин Шарқ, Каспий денгизи ҳавзаси ва Марказий Осиё, Шимолий ва Жанубий Америка минтақаларида жойлашган.