XIX - XX ASRLARDA O‘RTA OSIYO XALQLARINING MA’NAVIY HAYOTIDA AYOL ILOHALAR - Toshboyev, Furqat; Inomova, F. (Журнал истории и общества, 2021)
Muallif ushbu maqolasida arxeologik, yozma va etnografik manbalarga tayanib, XIX - XX asrlarda O‘rta Osiyo xalqlarining ma’naviy hayotida katta o‘rin tutgan ayol ilohalar haqida ma’lumot bergan. Bunda, XIX asr o‘rtalarida ikki ayol timsoli: ijobiy xususiyatga ega – sari ena va yomonliklar keltiruvchi – alvasti (jin) tushunchalari islom dinigacha bo‘lgan Umay ona timsolini ifodalaganligini asoslashga harakat qilgan.