Turk dunyosi. Sosyal bilimlar kongeresi. 11-14 EKIM 2023 ANKARA/ TORKiYE. Tam Metin Bildiri Kitabi. Ekim – 2023. : Bolalar she’riyatida umum insoniy qadriyatni xalqona ohangi. - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ushbu maqola XX asrning ko’zga koringan shoiri Shuhrat (G’ulom Am inov)ning lirikasidan o’rin olgan bolalarga bag’ishlab yozilgan she’rlari tadqiqiga bag’ishlangan. Maqolada shoirning "Buvijonim", "Bobong yo’li", "Pero va Adham", "O’chirg’ich" kabi bolalar uchun yozilgan she’rlari tahlilga tortilgan. Shuhratning ushbu she’rlari xalqona usulda yozilgan. Ulardagi fikr xalqchilligi va sodda talqinlar ko’proq xalq qo’shiqlariga xos ifoda yo’sini ekanligi maqolada isbotlab berilgan. Shoir she’rlarida ta’sirchan tasviriy ifodalardan samarali foydalana olgan. U she’riyatda davr va inson muammolari bilan bog’liq fikr ifodasini topganki, bu bilan botiniy ruhiyati, his-kechinmalari bor murakkabligi bilan chuqur falsafiy o’laroq tizmalarda ko’ringan. Fikrning sodda misralarda aks ettirilishi yetakchi o’rinni egallagan. Shoir lirikasi mazmunan kitobxon tafakkuriga, intellektual mushohadasiga, so’zning ma’no qatlamlari qaratilgan bo’lib, g’oyaviy-badiiy talqin, badiiy tasvir va detallar vositasida yuzaga kelgan milliy manzara, milliy voqelik va obrazlarning aks etishi ahamiyat kasb etgan. Natijada, muallif she’rlarida davrning ijtimoiy - siyosiy, ma’naviy - axloqiy masalalari, xususan qadriyat, axloq, hurmat va e’zoz masalalarini "Buvijonim", "Bobong yo’li" she’rlarida dadil aks ettirishsa, inson tabiatining zaif tomonlari, nuqsonlari, qusur-kamchiliklari, noto’g’ri xatti-harakatlarini "Pero va Adham", "O’chirg’ich" she’rlarda yengil kulgu, ya’niy yumor yo’li bilan ochib berganganligi aniqlangan.