ETNOGRAFIK MUZEYLARNING BUGUNGI KUNDAGI O’RNI - Nurnazarov, Xudoyberdi; Normatov, Shuxrat (Физико-технологического образование, 2022)
O’rta Osiyo xalqlari, jumladan, O’zbek xalqi etnografiyasi xaqidagi dastlabki ma’lumotlar arxeologik yodgorliklar, ilk yozma manbalar va tarixga oid turli qadimiy materiallarda qayd etilgan. Qadimgi davrlarda va o’rta asrlarda Amudaryo va Sirdaryo buylarida yashagan xalqlar etnografiyasini o’rganishda zardo’shtiylik dinining muqaddas kitobi - “Avesto”, qadimgi turkiy bitiklar va sug’diy yozuvlar, Abu Rayxon Beruniyning “Qadimgi xalqlardan qolgan yodgorliklar”, Maxmud Qoshg’ariyning “Devonu lug’otit-turk”, Abu Bakr Narshaxiyning “Buxoro tarixi”, Sharafiddin Ali Yazdiyning “Zafarnoma” xamda “Nasabnomai o’zbek”, Zaxiriddin Muxammad Boburning “Boburnoma”, Xofiz Tanish Buxoriyning “Abdullanoma”, Abulg’oziy Baxodirning “Shajarai turk”, Muxammad Solixning “Shayboniynoma” kabi asarlari katta ahamiyatga ega