MEDITSINADA FOTONLAR QO’LLANILISHI - Qurbonov, Anvar (Физико-технологического образование, 2023)
Fotonli davolash bu nurlanish manbasining samarali energiyasiga bog'liq holda turli kasalliklarga tashxis qo’yish va davolashda keng qo’llaniladi. Hozirgi vaqtda tibbiyotda ishlaydigan qurilmalarning 99% tashxis qo’yish yoki davolash uchun fotonlardan foydalanadi. Tashxis qo’yishda ishlayotgan tibbiy asbob-uskunalar soni bo'yicha radiatsiya orqali tashxis qo’yish eng samarali bo'ldi. U radionuklid va rentgen tashxis qoyishini o'z ichiga oladi. Davolashda radionuklidli gamma davolash va rentgen davolash qo’llaniladi. Davolashda γ--nurlanish manbalari sifatida 226Ra, 137Cs, 60Co radionuklidlari sinab ko'rilgan